Svatomartinský brunch

Sobota a neděle 9. a 10. 11.

Svatomartinské posvícení v Mlýnci

Tradice jednoho z nejvýznamnějších venkovských svátků ožívá na víkendovém brunchi v restauraci Mlýnec. V místech, kde se ještě koncem 19. století mlela mouka i na svatomartinské posvícení, si vychutnáte tradiční martinské dobroty v moderním stylu.

Na sv. Martina končíval zemědělský rok a čeládce služba. Na odchodnou dostávala plněné martinské rohlíky, ale ještě předtím se všichni sešli u stolu s pečenou martinskou husou, zelím a knedlíky. Pečená husa se podává podle legendy o sv. Martinovi proto, že se kněží Martin ze skromnosti schoval mezi husami, když ho poslové přišli jmenovat biskupem. Husy ho však svým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči. Podle jiných pramenů žil však Martin velmi střídmě a masu ani vínu příliš neholdoval.

Mladá vína

Přesto se na jeho svátek těší i vinaři, kteří již ve středověku poprvé na Martina ochutnávali mladé víno. Tradice Svatomartinského vína byla v Česku obnovena před 15 lety a od té doby získává toto víno stále větší oblibu. Letošní mladé víno může nést ochrannou známku Svatomartinské, pouze pokud získá v odborném hodnocení školených degustátorů více než 80 bodů (ze 100). Vyrábí se jen v kategorii suché z uznaných raných odrůd. Bílá vína ochutnáte Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský, červená vína mohou být jen z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a růžová vína navíc i z odrůdy Zweigeltrebe. Podle Národního vinařského centra lze letos očekávat vína svěží, jiskrná s vyšší aromatikou a dobrou pitelností.

Svatomartinský brunch

Přijďte s rodinou či přáteli v sobotu nebo v neděli od 11:30 do 15 hodin na tematický brunch do restaurace Mlýnec. Jednotlivé chody se servírují, takže máte dostatek času na popovídání. Děti se zabaví v dětském koutku s profesionálním hlídáním a vy si můžete nerušeně užívat výhled na Karlův most, plynoucí Vltavu nebo do otevřené kuchyně.

Lahodné spojení tradice s novodobými trendy připravil na Svatomartinský brunch šéfkuchař Vladimír Vaníček. Hlavní pozornost samozřejmě patří martinské huse, ale pokud jí úplně neholdujete, potěší vás lehčí pokrmy jako brandade kroketa z tresky s koprovou majonézou nebo pošírovaný siven s beluga čočkou a topinamburem. Sladká tečka představí jednu zapomenutou tradici – svatomartinské posvícenské koláče a lahodný jablečný trhanec se skořicovou omáčkou. Letos poprvé je možné otevřít Svatomartinská vína už o víkendu před 11. listopadem, takže je můžete ochutnat jako první.

Užijte si příjemnou českou tradici s blízkými přáteli a rodinou u jednoho stolu, bez práce a chystání.

Další novinky

Best of The Best na Trip Advisoru pro rok 2023

Best of The Best na Trip Advisoru pro rok 2023

zatisi

23. června 2023

Děkujeme všem našim zákazníkům restaurace Mlýnec! Díky vašim úžasným hodnocením jsme na portálu Trip Advisor získali za rok 2023 ocenění Best of The Best.

Více
Veganské menu

Veganské menu

zatisi

11. května 2023

Myslíme i na ty, co maso nemusí. Vyzkoušejte naše veganské menu. Ochutnáte dokonalé rajčatové gazpacho, pečený chřest a nepečený čokoládový dort.

Více
Darujte zážitek

Darujte zážitek

zatisi

11. května 2022

Dopřejte svým blízkým a známým wow gastronomický zážitek v restauracích Zátiší Group v centru Prahy.

Více