Svatomartinský brunch

Sobota a neděle 9. a 10. 11.

Svatomartinské posvícení v Mlýnci

Tradice jednoho z nejvýznamnějších venkovských svátků ožívá na víkendovém brunchi v restauraci Mlýnec. V místech, kde se ještě koncem 19. století mlela mouka i na svatomartinské posvícení, si vychutnáte tradiční martinské dobroty v moderním stylu.

Na sv. Martina končíval zemědělský rok a čeládce služba. Na odchodnou dostávala plněné martinské rohlíky, ale ještě předtím se všichni sešli u stolu s pečenou martinskou husou, zelím a knedlíky. Pečená husa se podává podle legendy o sv. Martinovi proto, že se kněží Martin ze skromnosti schoval mezi husami, když ho poslové přišli jmenovat biskupem. Husy ho však svým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči. Podle jiných pramenů žil však Martin velmi střídmě a masu ani vínu příliš neholdoval.

Mladá vína

Přesto se na jeho svátek těší i vinaři, kteří již ve středověku poprvé na Martina ochutnávali mladé víno. Tradice Svatomartinského vína byla v Česku obnovena před 15 lety a od té doby získává toto víno stále větší oblibu. Letošní mladé víno může nést ochrannou známku Svatomartinské, pouze pokud získá v odborném hodnocení školených degustátorů více než 80 bodů (ze 100). Vyrábí se jen v kategorii suché z uznaných raných odrůd. Bílá vína ochutnáte Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský, červená vína mohou být jen z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a růžová vína navíc i z odrůdy Zweigeltrebe. Podle Národního vinařského centra lze letos očekávat vína svěží, jiskrná s vyšší aromatikou a dobrou pitelností.

Svatomartinský brunch

Přijďte s rodinou či přáteli v sobotu nebo v neděli od 11:30 do 15 hodin na tematický brunch do restaurace Mlýnec. Jednotlivé chody se servírují, takže máte dostatek času na popovídání. Děti se zabaví v dětském koutku s profesionálním hlídáním a vy si můžete nerušeně užívat výhled na Karlův most, plynoucí Vltavu nebo do otevřené kuchyně.

Lahodné spojení tradice s novodobými trendy připravil na Svatomartinský brunch šéfkuchař Vladimír Vaníček. Hlavní pozornost samozřejmě patří martinské huse, ale pokud jí úplně neholdujete, potěší vás lehčí pokrmy jako brandade kroketa z tresky s koprovou majonézou nebo pošírovaný siven s beluga čočkou a topinamburem. Sladká tečka představí jednu zapomenutou tradici – svatomartinské posvícenské koláče a lahodný jablečný trhanec se skořicovou omáčkou. Letos poprvé je možné otevřít Svatomartinská vína už o víkendu před 11. listopadem, takže je můžete ochutnat jako první.

Užijte si příjemnou českou tradici s blízkými přáteli a rodinou u jednoho stolu, bez práce a chystání.

Novinky 2019

Listopadové novinky v menu

Listopadové novinky v menu

zatisi

4. listopadu 2019

V listopadu najdete v našem à la carte menu tyto novinky

Více
Váš večírek v Mlýnci

Váš večírek v Mlýnci

zatisi

11. října 2019

Vánoční večírek či jiná oslava v srdci Prahy a bez starostí

Více
Podzimní magazín

Podzimní magazín

zatisi

8. října 2019

Podzimní číslo voní podzimem, kaštanovou polévkou a vínem. Najdete v něm rozhovor s autory nové vizuální identity, povídání o našich nejlepších vínech a spoustu dalších novinek.

Více