Svatomartinský brunch šéfkuchaře Vladimíra Vaníčka
v sobotu a neděli 9. a 10. 11.
Svatomartinské posvícení v Mlýnci
Tradice jednoho z nejvýznamnějších venkovských svátků ožívá na víkendovém brunchi v restauraci Mlýnec. V místech, kde se ještě koncem 19. století mlela mouka i na svatomartinské posvícení, si vychutnáte tradiční martinské dobroty v moderním stylu.
Na sv. Martina končíval zemědělský rok a čeládce služba. Na odchodnou dostávala plněné martinské rohlíky, ale ještě předtím se všichni sešli u stolu s pečenou martinskou husou, zelím a knedlíky. Pečená husa se podává podle legendy o sv. Martinovi proto, že se kněží Martin ze skromnosti schoval mezi husami, když ho poslové přišli jmenovat biskupem. Husy ho však svým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči. Podle jiných pramenů žil však Martin velmi střídmě a masu ani vínu příliš neholdoval.
Mladá vína
Přesto se na jeho svátek těší i vinaři, kteří již ve středověku poprvé na Martina ochutnávali mladé víno. Tradice Svatomartinského vína byla v Česku obnovena před 15 lety a od té doby získává toto víno stále větší oblibu. Letošní mladé víno může nést ochrannou známku Svatomartinské, pouze pokud získá v odborném hodnocení školených degustátorů více než 80 bodů (ze 100). Vyrábí se jen v kategorii suché z uznaných raných odrůd. Bílá vína ochutnáte Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský, červená vína mohou být jen z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a růžová vína navíc i z odrůdy Zweigeltrebe. Podle Národního vinařského centra lze letos očekávat vína svěží, jiskrná s vyšší aromatikou a dobrou pitelností.
Svatomartinský brunch
Přijďte s rodinou či přáteli v sobotu nebo v neděli od 11:30 do 15 hodin na tematický brunch do restaurace Mlýnec. Jednotlivé chody se servírují, takže máte dostatek času na popovídání. Děti se zabaví v dětském koutku s profesionálním hlídáním a vy si můžete nerušeně užívat výhled na Karlův most, plynoucí Vltavu nebo do otevřené kuchyně.
Lahodné spojení tradice s novodobými trendy připravil na Svatomartinský brunch šéfkuchař Vladimír Vaníček. Hlavní pozornost samozřejmě patří martinské huse, ale pokud jí úplně neholdujete, potěší vás lehčí pokrmy jako brandade kroketa z tresky s koprovou majonézou nebo pošírovaný siven s beluga čočkou a topinamburem. Sladká tečka představí jednu zapomenutou tradici – svatomartinské posvícenské koláče a lahodný jablečný trhanec se skořicovou omáčkou. Letos poprvé je možné otevřít Svatomartinská vína už o víkendu před 11. listopadem, takže je můžete ochutnat jako první.
Užijte si příjemnou českou tradici s blízkými přáteli a rodinou u jednoho stolu, bez práce a chystání.
12. května 2023
Jsme číslo 1 mezi fine diningovými restauracemi v Praze! Děkujeme vám, našim hostům, za úžasná hodnocení.
Více
11. května 2023
Myslíme i na ty, co maso nemusí. Vyzkoušejte naše veganské menu. Ochutnáte dokonalé rajčatové gazpacho, pečený chřest a nepečený čokoládový dort.
Více
11. května 2022
Dopřejte svým blízkým a známým wow gastronomický zážitek v restauracích Zátiší Group v centru Prahy.
Více